Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

K - 18 -kampanja Vieremällä

Vuoden 2007 aikana K-18 -kampanja aloitettiin Vieremällä. Kampanjan nimeksi tuli Viikarit. Logon kampanjaan on suunnitellut Katariina Ålander.

Vieremäläiset toiminnanharjoittajat ovat sitoutuneet siihen, etteivät myy päihteitä (tupakkaa ja alkoholia) alaikäisille nuorille.

Keväällä 2007 vanhempainyhdistys lahjoitti kunnalle 1000 € yhdessä MLL:n Vieremän paikallisosaston, Lions club Vieremän, Vieremän Koiton, MK 2001 ja SEO-huoltamo Hukkasen kanssa alkometrin hankintaan. Tällä lahjoituksella saatiin hankittua laadukas alkometri nuorisotoimen käyttöön.

Vuoden 2008 alusta lähtien olemme haastaneet vanhempia iltalenkkitalkoisiin nuorten diskoiltojen aikana.

Toimintavuoden 2008-2009 aluksi vanhempainyhdistys teki Vieremän seurakunnalle aloitteen rippikoulujen savuttomuudesta. Lue aloite täältä. 


Olemme tehneet vanhemmille työkaluksi Yhteinen sopimus -mallin, jossa nuori sitoutuu päihteettömyyteen 18-vuotiaaksi saakka. Nuorta kannattaa myös palkita päihteettömyyssitoumuksen toteutumisesta, jolloin se toimii hyvänä syynä kieltäytyä muiden tarjoamista päihdekokeiluista.

Sopimusmallin saat tästä linkistä.

Vanhempien kiintymyksen ja huolenpidon yhteys 15-vuotiaan nuoren alkoholin käyttöön

Tutkimukset ovat osoittaneet, että vanhempien huolenpidolla ja kiintymyksellä on yhteys 15-vuotiaan nuoren alkoholin käyttöön sekä 15-vuotiaan nuoren humalahakuisiin juomatapoihin. Varsinkin äidin huolenpidon yhteys on voimakas. Mitä vahvempaa vanhempien huolenpito tai kiintymys on, sitä harvemmin nuori käyttää alkoholia ja sitä harvemmin nuori on todella humalassa. Esimerkiksi jos äidin huolenpito on keskimääräistä vahvempaa, on yli viisi kertaa todennäköisempää, että 15-vuotias ei käytä alkoholia ollenkaan verrattuna siihen, että äidin huolenpito on keskimääräistä heikompaa.

Tutkimuksen perusteella voi tehdä johtopäätöksiä sen suhteen, että perheen sisällä on tärkeää rakentaa luottamukselliset suhteet vanhempien ja nuorten välille. Vanhempien tulisi huomioida oma roolinsa ja vaikutuksensa ja toimia sen mukaisesti. Alkoholinkäyttö nuorena on selkeä riskitekijä tulevaisuutta ajatellen ja on tärkeää, että kaikki sitä ehkäisevät tekijät ovat nuoren elämässä kohdallaan.

Perheen lämmin emotionaalinen ilmapiiri vaikuttaa siihen, miten nuori vastaanottaa ohjeita ja neuvoja vanhemmiltaan. Näin ollen siis lämmin ilmapiiri voi olla suojaava tekijä alkoholin käytön suhteen.

Lue Liisa Keisun pro gradu-tutkielma asiasta täältä.

 

 Oletko päihdenuoren vanhempi ?

Kaipaatko elämääsi tukea, apua ja mahdollisuutta jakaa kokemuksiasi samassa tilanteessa olevien ihmisten kanssa ?

Apu löytyy Irti Huumeista ry:n Iisalmen vertaistukiryhmästä, joka kokoontuu keskiviikkoisin klo 18.00, 2-3 viikon välein Päiviönkatu 29 kerhohuoneella (sisäänkäynti päädystä, josta rappuset alas).

Ryhmää ohjaavat koulutetut ohjaajat.
Periaatteina ovat  luottamuksellisuus, nimettömyys, rehellisyys ja avoimuus. 

Lisätietoja p. 040 566 2430.

www.irtihuumeista.fi


Virkkis - Yhdessä enemmän
©2019 Vieremän Kirkonkylän Koulun vanhempainyhdistys ry - suntuubi.com