Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

   

Ei energiajuomia lapsille ja nuorille

Energiajuomat sisältävät runsaasti kofeiinia joka voi aiheuttaa riippuvuutta. Energiajuomien runsas käyttö voi herkemmille aiheuttaa lukuisia oireita, kuten sydämentykytystä, hengenahdistusta, vapinaa ja huimausta.

Energiajuomia markkinoidaan erityisesti lapsille ja nuorille, joita juomien lisäksi houkutellaan nyt myös energiapurukumeilla, poretableteilla ja energiajuomajäätelöillä.

Energiajuomat ja -tuotteet ovat piristeitä, ja  voivat olla ensiaskel kohti alkoholi- ja lääkekokeiluja.

Lue lisää....


Oppilashuollon kehittämishanke

Vieremä on mukana 2-vuotisessa oppilashuollon kehittämishankkeessa. Netissä on hankkeen sivut, jonne pääset tästä linkistä. Suoraan alueellisille Iisalmi-Kuopio -sivuille pääset tästä. Niiltä sivuilta kannattaa valita Ylä-Savo -linkki.

Avasimme keskustelualueelle oman palstan oppilashuollosta, joten voitte käyttää sitä viestintäkanavana hankkeen vetäjille.

Oppilashuollon kehittämissuunnitelma.


Elintarvikehygienia hallintaan jo peruskoulussa

Internetissä 17.8.2008 julkaistu www.lupakokata-aineisto on ensimmäinen, käytännönläheinen peruskoulun ja lukion opetukseen suunniteltu valinnaisainekokonaisuus , jonka pohjalta oppilaan on mahdollista suorittaa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran virallinen hygieniaosaamistodistus eli hygieniapassi. Hygieniapassin avulla nuorten mahdollisuudet työpaikkoihin elintarvikealalla paranevat. Aineisto antaa myös taidot turvalliseen elintarvikkeiden käsittelyyn kotona.

Lue Sitran tiedote asiasta täältä.

www.lupakokata.fi

Isää ja äitiä tarvitaan vielä nuoruusiässäkin                                                                             

Nuoruusiässä suhde vanhempiin muuttuu. Irtautuminen tapahtuu kuitenkin pikku hiljaa. Vanhempien tuki on tärkeää nuoren mielenterveydelle koko nuoruusiän ajan.

Olemme tottuneet ajattelemaan, että suomalaislapset ja nuoret ovat tervettä väkeä. Taloudellisen hyvinvoinnin kasvaessa terveyskin aina vain paranee. Mielenterveys ei kuitenkaan näytä paranevan. Erilaisia mielenterveysongelmien oireita esiintyy nuorilla runsaasti.

Kuka tukee nuorta ?

Lue Kansanterveys-lehden 4/2008 artikkeli kokonaan täältä

Vuorovaikutus murkun kanssa - impossible mission?

Vanhemmat selviävät aina lastensa murrosiästä, toiset vähemmällä toisen isommalla työllä. Tässä muutamia vihjeitä kuinka suhdetta nuoreen on ehkä helpompi pitää kunnossa.

Pidä kiinni rajoista. Asioista voidaan neuvotella, mutta tehdyistä sopimuksista pidetään kiinni. Se kasvattaa nuorta vastuullisuuteen.

Anna lapsen tehdä itse työtä elämänsä eteen, älä tee kaikkea valmiiksi. Itse tekemällä hän saavuttaa onnistumisen kokemuksia. Älä tyrkytä apua, mutta auta silloin kun hän pyytää apua.

Kunnioita nuoren oikeutta yksityiselämään. Kaikki nuoren asiat eivät kuulu enää vanhemmille. Älä pakota häntä avautumaan, silloin et ainakaan saa hänestä mitään irti. Ole kuitenkin kiinnostunut hänen elämästään.

Älä paasaa nuorelle normeista tai siitä kuinka tulisi elää. Elä itse ihanteittesi mukaan, opeta omalla mallilla. Pidä kirjoja hyllyssä, lehtiä saatavilla ym. tietoa saatavilla niin että nuori löytää sitä kun hän haluaa.

Kerro nuorelle suvustasi, nuoruudestasi jne. Anna hänelle juuria.

Muista aina, että nuori on sinun lapsesi, mutta myös itsenäinen yksilö.

Lähde: www.tukiasema.net

 

 


Virkkis - Yhdessä enemmän
©2019 Vieremän Kirkonkylän Koulun vanhempainyhdistys ry - suntuubi.com