Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Fyysisen aktiivisuuden suositus kouluikäisille

  • Kaikkien 7-18 -vuotiaiden tulee liikkua vähintään  1-2 tuntia päivässä monipuolisesti ja ikään sopivalla tavalla
  • Yli 2 tunnin pituisia istumisjaksoja tulee välttää. Ruutuaikaa viihdemedian ääressä saa olla korkeintaan 2 tuntia päivässä.

Tehoa liikuntaan

  • Päivittäiseen liikunta-annokseen tulee sisältyä useita vähintään 10 minuuttia kestäviä reippaan liikunnan jaksoja (kunto- ja sydänterveys)
  • Vähintään 3 kertaa viikossa lihaskuntoa, liikkuvuutta ja luiden terveyttä edistävää liikuntaa

Iloa liikuntaan

  • Liikunta on luonnollista, hauskaa ja tuottaa iloa ja elämyksiä
  • Sosiaalisen ja eettisen kehityksen kannalta liikunnan on hyvä perustua yhdessä työskentelyyn ja omatoimisuuteen
  • Kilpailun korostamista on syytä välttää

Lisätietoa: Nuori Suomi

Lasten arkiliikunnan puute kostautuu rasitusvammoina

Lasten ja nuorten rasitusvammat ovat yleistyneet. Niistä kärsivät paitsi liikuntaa harrastavat lapset ja nuoret, myös kasvavana ryhmänä ne, jotka eivät liiku lainkaan. Molemmilla suurin syy kipuiluun on arkiliikunnan puute. Pihaleikit, puissa kiipeily ja juoksu ovat vaihtuneen veltostelevaan elämäntyyliin.

 - Yhä passiivisemmaksi muuttuva elämäntapamme aiheuttaa lapsilla motorista ja fyysistä kehittymättömyyttä, mikä puolestaan kasvattaa rasitusvamma-alttiutta, sanoo ylilääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori Harri Selänne Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiöstä.

Liikuntaa harrastamattomilla lapsilla rasitusvammojen riskiä lisää ylipaino. Liikuntaa harrastavat lapset puolestaan yritetään eriyttää yhä useammin omaan lajiinsa liian varhain ja liian rankalla treenillä.

- Kun kropan perushallintaan kykenemätön lapsi laitetaan vaikkapa voimistelussa tekemään voltteja, on selvää, että hänen kehonsa rasittuu liikaa, Selänne toteaa.

Asiantuntijat ovatkin yhtä mieltä siitä, että lapset olisi taas aika lykätä vanhanaikaisesti pihalle leikkimään. Myös liikuntaharrastusten ja koululiikunnan monipuolisuus ovat tärkeässä roolissa kasvuikäisten terveyden edistämisessä.

Fysioterapeutti ja jalkaspesialisti Jarmo Kari muistuttaa liikkumattomuuden aiheuttamasta kansanterveydellisestä riskistä.

- Tuki- ja liikuntaelimien sairaudet ovat jo nyt aikuisväestön yleisin kipua ja työkyvyttömyyttä aiheuttava sairausryhmä. On lyhytnäköistä vetää rahaa jatkuvasti pois esimerkiksi koululiikunnan ja koulujen liikuntakerhojen resursseista, kun samaan aikaan eläkeikää nostetaan, Kari sanoo.

Lähde: Turun Sanomat, verkkolehti 12.4.2008

Virkkis - Yhdessä enemmän
©2019 Vieremän Kirkonkylän Koulun vanhempainyhdistys ry - suntuubi.com